Dršťky poskytují chutné a syté jídlo, musejí však býti z mladého zvířete. Nejlépe je čepec a také se nejlépe čistí. Záleží velmi na dobrém očištění před vařením. Nejdříve se dršťky posypou solí a tmavou žitnou (režnou) moukou a kartáčkem nebo i rukama dobře vymnou. Poté se vyperou v několikeré studené vodě, nakonec polijí horkou vodou a ještě dobře promnou. Přepláchnuté opět studenou vodou se dají se vařit do neslané vlažné vody. Kdyby snad ještě měli nepříjemnou vůni, sleje se voda asi po hodině, naleje nová horká voda a zase asi hodinu vaří. P slití této vody se dršťky osolí, zaleje horkou vodou a vaří do měkka. Celý tento proces trvá 3-4 hodiny, proto je dobré vařit je den předem, nemají se však nechat přes noc v polévce, nýbrž hned po vaření vyndat a zase až do horké vody vložit. Měkké se nakrájejí na tenčí, krátké nudličky a pak různě upravují.
ZADĚLÁVANÉ
POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole osmaží se na másle jemně sekaná cibulka a stroužek utřeného česneku, přidá mouky a udělá řídká světlá jíška. Rozředí se polévkou z drštěk, tyto se dají do omáčky, osolí, opepří a nechají povařit. Může se přidat i drobě sekaná zelená petrželka. S
S UZENÝM MASEM
POSTUP PŘÍPRAVY: Světlá máslová jíška zaleje se polévkou z uzeného masa, rozvaří, nakrájené dršťky vloží do omáčky, okoření špetkou majoránky, pepřem, případně i květem muškátu, vše se dobře promíchá na plotně a n míse sype sekaným uzeným masem. Též se může jíška udělat ze slaniny s osmaženou cibulkou nebo bez ní, uzené se vmíchá do pokrmu a po vrchu posype krájenou pažitkou.
OPEČENÉ
POSTUP PŘÍPRAVY: Dršťky zadělávané s bílou omáčkou, již musí být ovšem méně, aby byly husté, dají se ohnivzdorné misky, posypou hustě strouhanou houskou a parmazánem a dají do trouby do červena zapéci.
NA VÍNĚ
POSTUP PŘÍPRAVY: V neslané vodě uvařené, ne zcela měkké dršťky se pokrájejí na nudličky a polejí na míse sklenicí lehkého bílého vína. Za občasného promíchání nechají se asi hodinu rozležet. Na másle se zapění cibulka, dršťky dají do toho a dusí zvolna do měkka. Polévají se vodou s vínem, zbylým na misce. Měkké se osolí, přidá se lžička polévkového koření nebo zbylá šťáva z pečeně, trochu se opepří a okyselí dle chuti citronem. Takto jsou lehce stravitelné i pro slabší žaludek, ovšem musejí být zcela měkké.
NA SMETANĚ
POSTUP PŘÍPRAVY: Z cibulky zapěněné na omastku se udělá bledá jíška, přidají se nakrájené dršťky a dusí. Podlévají se vývarem z koření (bobkový list, tymián, nové koření, celý pepř, hřebíček, citronová kůra). Nakonec se zahustí koflíkem kyselé smetany nebo mlékem s rozkvedlanou lžičkou mouky, zakapou se dle chuti citronovou šťávou, přisolí a s omáčkou ještě povaří.
Ke všem těmto způsobům úpravy hodí se dobře knedlík i brambory.
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1341 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA